неділя, 21 серпня 2016 р.

Нестандартні способи вивчити англійську мову



А тепер прохання підняти руку тих, хто жодного разу не подумав точно також, приходячи на курси англійської, де студентам пропонується зубрити слова і граматичні правила замість того, щоб вчитися говорити.

"Я не чотирнадцятирічний хлопчик, щоб сидіти за партою, і взагалі зубріння - це не моє", - заявив якось кандидат на посаду директора великої компанії, звернувшись на курси англійської мови, - "Чи не можна вже придумати який-небудь більш оригінальний спосіб навчання?"

Готові? Перший і найпростіший спосіб - відправитися в країну носіїв мови. Півроку, рік - і вчорашній студент, сам стає носієм мови. Звичайно, комусь може знадобитися більше часу, комусь менше, але істина одна - побувши серед людей, які вміють говорити на мові, завжди можна їй навчитися. Звичайно, це працює тільки в тому випадку, якщо ви спілкуєтеся з оточуючими людьми, а не "працюєте на підводному човні". І те, наскільки активно ви спілкуєтеся, безпосередньо позначається на прогресі оволодіння мовою.
Тут, втім, поняття мови можна узагальнити до будь-якої навички, і перебуваючи серед людей, що володіють навичкою, завжди можна її перейняти. І це, мабуть, найпростіший і стародавній спосіб передачі вмінь від однієї людини до іншої. Коваль навчає учнів у кузні, пекар - за випічкою хліба - знання в обох випадках передаються в процесі їх застосування, з вказівкою на можливі нюанси і варіації.
Добре, якщо учень прочитав книгу перед тим, як встати за гончарний круг (втім, іноді це може й заважати - людина вважає, що вона вже багато чого знає і «не чує», що йому говорять і чому вчать), а ще краще - якщо вона спробувала своїми руками зліпити горщик під керівництвом більш досвідченого колеги.
Так само йдуть справи і з мовою. Мова - знання практичне, і просто знати, з чого вона складається, недостатньо. Треба вміти нею користуватися. І компанія більш досвідчених людей - відмінна допомога для цього.
Але припустимо, з своєї країни їхати не хочеться, та й не виходить надовго - що тоді?
Тоді, не роздумуючи, варто перейти до способу номер два.
Спосіб другий (втім, не гарантує, що ви почнете розмовляти мовою). Для тих, у кого багато вільного часу.
Тим, у кого вільний час практично не обмежений, і графік життя дозволяє приділяти мові багато часу, підійде перегляд телевізійних програм - звичайно, на мові, що вас цікавить. Під телевізором розуміється перегляд телевізійних шоу, в яких ведучі і учасники розмовляють багато і довго, для цього не обов'язково мати доступ до відповідних каналів, достатньо доступу до Інтернет. Як правило, зміст передачі зрозумілий, а конкретні незрозумілі слова завжди можна подивитися в словнику.
Досвідчені користувачі цього способу рекомендують починати з найбільш дивних, смішних і (нехай нікого не бентежить це слово) дурних телешоу. Чому? По-перше, емоції допоможуть запам'ятати фрази і контекст, в яких вони були вимовлені, по-друге, в таких шоу можна почерпнути як найбільш просту лексику, так і розмовні вирази.
Описаний спосіб не претендує швидко зробити з людини носія мови, але мову це значно збагатить, і при тривалій практиці дасть свої плоди.
Якщо ви дійсно хочете хоч чогось досягти за допомогою такого способу знайомства з англійською мовою, доведеться витрачати на це заняття не менш ніж півгодини на день.

Немає коментарів: